jaarfeesten en festiviteiten santa eulalia, ibiza
SANTA EULALIA IBIZA > Santa EulÓria des Riu, Eivissa - Ibiza  jaarfeesten en festiviteiten santa eulalia, ibiza
Elke stad en dorp op het eiland, heeft zijn eigen patroonheilige. De geboortedag van deze patroonheiligen wordt feestelijk gevierd met een jaarlijks festival van muziek en traditionele volksdansen genaamd de Ballá PagŔs Eivissa of Baile PayŔs Ibiza.
Oude muziekinstrumenten als de trommel (uitgeholde boomstam), de dwarsfluit (met vuur uitgeholde oleandertak met 3 gaatjes), de espasÝ (metalen zwaard-vormig slag instrument), de xeremia (blaasintrument gebruikt door herders) en natuurlijk de castagnetten (grootste die er bestaan) begeleiden de historische volksdansen in een ooster aandoend ritme van alleen slag- en blaasinstrumenten
Deze dansen horen echt bij de cultuur van het vroegere boerenleven op het platteland, waar deze feesten vaak de enige vorm van ontspanning en vermaak waren voor de hardwerkende bevolking.
Ze waren populair en men beeldde er allerlei verschillende emoties mee uit.
Vrouwen dansen onverschillig en terughoudend en mannen dragen juist kracht en mannelijkheid uit door hoge sprongen, in de dans van verleiding.
Zo zijn er de volgende verschillden dansen:
La Curta - een korte dans, geschikt voor ouderen. die stamt uit de tijd dat men toestemming van een huiseigenaar moest verkrijgen om na een huwelijk in zijn huis te mogen wonen
La Llarga - een snelle dans, waarin jonge mannen de vrouw van hun keuze in hoog ritme, en met een harde knal van hun castagnettten, uitnodigen te dansen.
Sa Filera - een snelle dans van 1 man en zijn net gehuwde vrouw die wordt begeleid door 2 vriendinnen
Ses Nou Rodades - de belangrijkste dans. Een bruiloftsdans waarbij het pasgetrouwde stel in cirkels om elkaar heen danst, dan van elkaar wegdansen om vervolgens weer in het midden bij elkaar te komen, totdat de vrouw knipt met haar vingers ten teken dat ze door haar man geaccepteerd is.

Op de 1e zondag in mei wordt het belangrijkste feest van Santa EulALia gevierd in Villa del Rio - de stad Santa Eulalia. Dit feest van Anem a Maig, wordt van oudsher groots gevierd met een optocht met mooi versierde praalwagens en mannen en vrouwen uitgedost in traditionele, 300 jaar oude, klederdracht, zoals de witte (trouwjurk), zwarte (oudste) of gekleurde (vaste combinatie van kleuren) Gonella, waarin de traditionele volksdansen worden uitgevoerd.

Dit feest is gebaseerd op de volgende legende:
Op een kleine heuvel bij Ses Estaques ligt een kerkje dat al sinds mensenheugenis bekend staat als S"EsglÚsia Vella (de Oude Kerk). Men zegt dat het deze naam heeft omdat het de allereerste kapel op het eiland was. Op een dag, nadat de mis was afgelopen en alle mensen de kerk hadden verlaten, hoorde men een hels kabaal en zag men dat kerk was ingestort en dat de muren compleet met kerkklokken de heuvel afrolden, over de klif vielen en op de bodem van de zee terecht kwamen.
Het feit dat dit gebeurte nadat iedereen de kerk had verlaten, werd door het dorp gezien als een wonder. En omdat men zegt dat dit toen gebeurde op de eerste zondag in mei, wordt deze dag, in nagedachtenis aan het wonder, jaarlijks gevierd met een groots feest.
De legende zegt ook: dat bij stormnachten, passerende boten in de buurt kerklokken horen luiden op de zeebodem, waardoor de zeelui gewaarschuwd worden voor het gevaar van vastlopen op de nabije kust.

Overzicht van de andere jaarlijkse feestdagen voor de beschermheiligen van elk dorp in Santa EulALia:

20 december
tot 6 januari - KERSTVAKANTIE - Nadal of Navidad
17 januari - Fiestas de Sant Antoni
in Santa Gertrudis met een Zegening van de dieren na de mis.
17 januari - Fiestas de Sant Antoni
in Sant Carles
12 februari
- Dag van de patroonsheilige in Santa EulÓria des Riu - 1 maand lang festiviteiten
1e zondag in mei - Grootste feestdag van Santa EulÓria - optocht met praalwagens, volksdansen
3e zondag in mei - Dag van de patroonsheiligeá in Puig den Valls.
24 juni - Fiestas de Sant Joan in Sant Carles de Peralta met een Zegening van de dieren na de mis.
29 juni - Fiestas de Sant Pere in Sant Carles de Peralta
6 tot 10 juli - Fiestas de Es Canar
14 + 15 augustus - Asunciˇn de la Virgen - Dag van de patroonsheiligeá in Cala Llonga
08 september - Dag van de patroonsheilige in Nostra Senyora de Jes˙s
04 november - Dag van de patroonsheilige in Sant Carles de Peralta
16 november - Dag van de patroonsheilige in Santa Gertrudis de Fruitera

Ibiza 4 all, Alles over de gemeente SANTA EULALIA, of SANTA EUL└RIA DES RIU, op het eiland Ibiza.
ę 2006 - 2018 ibiza4all.org