santa eulalia ibiza > gemeente santa eularia des riu, eivissa ibiza
SANTA EULALIA IBIZA > Santa Eulària des Riu, Eivissa - Ibiza  santa eulalia ibiza > gemeente santa eularia des riu, eivissa ibiza
SanTA EULALIA - SantA EULÀRIA DES RIU

De gemeente SANTA EULALIA, officieel SantA EULÀRIA DES RIU, is de, op een na, grootste en drukstbevolkte gemeente, gelegen aan de oostkust, en vernoemd naar de enige rivier van het eiland Ibiza, die door de stad Santa Eulària stroomt.

Deze gemeente met een oppervlakte van 153.58 km² en een totaal aantal inwoners van ca. 28.361, omvat de volgende steden: (Nostra Senyora de) Jesús 4.500, Sant Carles de Peralta 3195, Santa Eulària des Riu 13.750 en Santa Gertrudis de Fruitera 1750 en het dorpje Puig d’en Valls met 3650 inwoners. Net als in vroeger tijden, geven ook nu nog de meeste mensen de voorkeur aan het wonen in de mooie, landelijke omgeving buiten de stadsgrenzen.

Dit deel van het eiland trekt jaarlijks, in alle seizoenen, vele duizenden toeristen, vaak met het hele gezin, die genieten van de mooie kustlijn met tal van kliffen, baaien en stranden, kleine eilandjes, de glooiende, groene heuvels en dalen bedekt met boomgaarden en pijnbossen, geurende, bloeiende velden, evenals de vele bezienswaardigheden, zoals historische bouwwerken en verdedigingstorens, en natuurlijk een aantal van de meest idyllische stranden van Ibiza.
Verspreid over de gemeente van Santa Eulalia vind je dan ook een zeer uitgebreid aanbod van watersportmeogelijkheden zoals: catamaran zeilen, waterskiën, parasailing, kayakken, windsurfen, waterfietsen, jetskien, bootverhuur en een aantal duikscholen.
Er zijn ook andere sportieve activiteitien: zoals een kartbaan, je kunt op quad bike rijden of mountain bikes huren, of heerlijk paardrijden over mooie landweggetjes en stranden.
De mooie steden in deze gemeente bieden een veelvoud aan diensten, activiteiten en faciliteiten voor het hele gezin, evenals gezellige markten en natuurlijk veel winkels en vermaak voor iedere leeftijd.

SANTA EULALIA huisvest een aantal bekende Wellness Centra zoals: spahotel Aguas de Ibiza, Agroturismo ATZARO en Agroturismo & Spa Can Curreu en voor een heerlijk dagje genieten kun je de day spa & beauty salon van M WELLNESS bezoeken, met uistekend geoutilleerde fitnessruimte en alle mogelijkheden voor ultieme schoonheid en totale ontspanning.

San Carlos of Sant Carles de Peralta, is een mooi landelijk dorpje in een nog onbedorven omgeving, dat al vroeg in de vijftiger jaren van de vorige eeuw, een toevluchtsoord werd voor kunstenaars en intellectuelen van uit de hele wereld, die in die tijd de ontmoetingsplaats BAR ANITA hadden, waar nu nog steeds schilderijen aan de muur hangen die in die dagen, bij gebrek aan geld, als betaalmiddel werden geaccepteerd.
In deze buurt vind je, volgens velen, het mooiste strand van Ibiza, Aguas Blanca, tevens een officieel een naturisten strand. Ook vind je hier de beroemde hippiemarkt: Las Dalias.


Santa Gertrudis of Santa Gertrudis de Fruitera, is een gezellig dorpje met centrale ligging in het mooiste deel van Ibiza, bied buiten haar dorpsgrenzen een prachtig landschap van met pijnbomen begroeide, groene heuvels afgewisseld met bloeiende valeien. Het is een geliefd gebied voor paardrijliefhebbers met een bekende paardenstal.
In het dorp vind je, de sinds oudsher bekende, BAR COSTA, die ook vol hangt met kunst, naast het bekende veilinghuis van Ibiza, CASI TODO wat ’bijna alles’ betekend.
Je vind er een heel wat bars en restaurants

In het midden van het dorp vind je het plein, waaraan het kleine witte kerkje ligt, dat dateerd uit 1797, maar dat door de jaren heen al veel veranderingen onderging.
De laatste paar jaar is het een geliefde woonplaats geworden voor welgestelde, vaak tijdelijke bewoners van het eiland, waaronder een grote groep Nederlanders, die hier een tweede huis hebben.

’s Zomers is het hier dan ook gezellig druk, vooral op het terras van bar Musset, terwijl het ’s winters wel een ’slaapstad’ lijkt en terwijl maar een handjevol restaurants hun deuren open houden.

Jezus of Nostra Senyora de Jesús, grenst eigenlijk aan Ibiza-stad maar behoort wel degelijk tot Santa Eulalia. In de laatste jaren heeft ook dit plaatsje zich ontpopt als een geliefd woongebied voor welgestelde ’buitenlanders’ op het eiland, en natuurlijk ontwikkelde het aanbod van bars, restaurants en winkels mee en vind je er ook ’gezondheidswinkels’ met biologisch geteelde producten van eigen grond, en gelijksoortige restaurantjes.

SANTA EULALIA in de zomer
De stad SANTA EULALIA bezit een groot stadsstrand met een mooie promenade met palmbomen - de Paseo Martimo -, een grote jachthaven en veel winkels, restaurants en bars en een uiteenlopend aanbod van aanvullende voorzieningen. Je vind hier ook de Calle San Vicente – een straat vol restaurants.
Van mei tot oktober wordt er op maandag, dinsdag, donderdag, vrijdag en zaterdag op de S’Alemna Way een ambachtsmarkt gehouden, met aanbod van lokale producten.
De andere mooie witte dorpjes in deze gemeente zijn veel kleiner en rustiger, maar hebben ieder een historisch, wit kerkje en een aantal bars, restaurants, supermarkten en kleinere winkels - tiendas.
Het is de perfecte vakantiebestemming voor het hele gezin.

SANTA EULALIA in de WINTER
De jachthaven van Santa Eulalia bied ook in de winter het nodige vertier voor jong en oud.
Het hele jaar door vind je op zaterdag de gezellige vlooienmarkt in Cala Llenya, een echte ontmoetingsplaats, waar residenten nieuwtjes uitwisselen terwijl ze hun waren aan de man brengen.

Santa Eulalia huisvest ook een golfbaan, die is gelegen aan de weg van Jesús naar Cala Llonga.
Er zijn wandelroutes en fietsroutes, die je naar de mooiste plekjes en strandjes brengen.
Het ’Palacio de Congresos de Ibiza’ congrescentrum van Ibiza is gesitueerd in het centrum van Santa Eulalia, dichtbij de zee en de jachthaven aan de C/Salvador Camacho nº11, Santa Eulària des Riu,
- Tel. 971 33 64 06 - gsm 661 959 902- 663 823 034 - www.ibizacongress.net
Er is een kartbaan, die kinderen degelegenheid geeft even iets zonder ouders te doen.

CULTUUR HISTORISCHE FEITEN

SANTA EULÀRIA DES RIU dankt haar naam aan de christelijke overheersing van Ibiza in de 14e eeuw door de Romeinen, nadat voorafgaand aan die periode, op hun beurt de islamititsche overheersers het Xarc noemden, en de arabieren Levant.
In die dagen regeerde Quartó del Rei over Santa Eulària, die met het belastinggeld van zijn volk, een tempel bouwde die nog steeds kenmerkend is voor de omgeving van de stad Santa Eulalia.
De 14e eeuwse de tempel op de top van de berg, werd gebouwd om de bevolking te kunnen verdedigen tegen invallen van de barbaarse piraten.
Om de voet van deze berg, nu bekend als de ’Puig de Misa’. stroomde de enige rivier van de Balearen, de Riu de Santa Eulalia, die in het binnenland ontspringt en via de vallei naar een delta van diep uitgesleten landtongen, en vervolgens in zee stroomt.
De Riu de Santa Eulalia was van essentieel belang voor de Romeinse irrigatiewerken t.b.v.. het welvarende, en steeds verder groeiende landbouwgebied van deze streek, bekend als de - Horta de Santa Eulària.
Onderaan de Puig de Misa stonden korenmolens die afhankelijik waren van met rvierwater, en er werden ook een aquaduct en watermolens gebouwd om te zorgen dat het water naar de zo belangrijke, achterliggende landerijen werd getransporteerd.
Deze vruchtbare streek maakte Ibiza tot een van de belangrijkste handelscentra van het Middellandse Zeegebied, waardoor de bevolking van Santa Eulalia steeds rijker en welvarender werd en het duurda dan ook niet lang voordat de tempel volledig werd verwoest door een aantal aanslagen van piraten.
In de 16e eeuw bouwde de bevolking de kerk weer op, nu echter voorzien van 2 kanonnen, en later werd de kerkgebouw uitgebreid met het grote terras aan de voorkant.
Nadat, in de 17e eeuw, het kerkbestuur het omliggende land erbij had gekocht, ontstond op de heuvel al snel het stadje Santa Eulalia.


Ook nu nog is Santa Eulalia een rijke, immer uitbreidende gemeente, die veel ïnvesteert in toeristische voorzieningen, infrastructuren, culturele- en sport activiteiten, muzikale opvoeding, schoonhouden van stad en strand en die ook de grootste feesten organiseerd, zoals iedere eerste zondag in mei, als iedereen met een antieke auto, of paard en wagen, kan deelnemen aan een grote parade.

Ibiza 4 all, Alles over de gemeente SANTA EULALIA, of SANTA EULÀRIA DES RIU, op het eiland Ibiza.
© 2006 - 2018 ibiza4all.org